CYBERSOUTH CENTRAL PARK

PARK
Client: MCT Berhad
Location: Cybersouth, Sepang, Selangor, Malaysia
Design Period: 2016 – 2017
Completion Year: (Competition) IFLAASIA-PAC LAAWARDS 2017,
IFLA-AAPME AWARDS 2018
Site Area: 19 Acres

LANDSCAPE DESIGN COMPETITION – 1ST PRIZE
• Cybersouth Central Park, Malaysia
Located in the heart of Cybersouth development where it is surrounded by affluent townships of Putrajaya and Cyberjaya, the proposed Central Park is an ex-tin mining land that is planned to be rehabilitated and transformed from a wasteland into a community recreational hub besides providing habitat for flora and fauna.

In the heart of Southern Klang Valley, Selangor region, the subject site stretches on 417-acre Cybersouth integrated township, a development located in “The Golden Triangle” between KLIA, Putrajaya and Cyberjaya affluent townships. It was born from the tin mining activity which operated in early 1900s until it was abandoned in the 1980s and today is filled up by few deep pools.

The landscape design character determined by past-present-future layers whereby the ‘past’ layer of nature and cultural and the ‘present’ layer of history imposed on the ex-mining lake as a core design element while the ‘future’ layer celebrates the ‘third place’ in the place making where the public space becomes the heart of community social vitality, promoting social well-being and psychological health.

FOREST IMPLEMENTATION STRATEGY
Immerse in Palimpsest implementation strategy is to provide a ‘third place’ peatland forest and their inhabitants with a green network intended to reconnect them physically, environmentally and socially to their surroundings. Current site conditions are the biggest challenge of implementation of Peatland Forest. The strategy approach is custom to the specific site and by phases.

DESIGN APPROACH
Recognize the layers of nature, cultural and history that has developed over time, it has potential to enhance the identity and significance of a site, and benefit for nature
preservation, morphological resilience and social sustainability over time. The Central Park was designed based on three elements that represent three layers of time.

Master plan is divided into three main sections; Peatland Walk, Central Plaza and Temuan Promenade. The implementation of Peatland Forest leads to the Peatland Walk activities such as birdwatching, ground camping and fishing with more interaction with nature. The Central Plaza was design for social activities that encourage interaction among the users such as gathering area. Meanwhile, the Temuan Promenade is designed for recreational activities surrounded with open lake views.
The design approach respects the nature of the site by restoring and adopting the natural peatland forest landscape which aimed to become its community’s unique and proud identity in future.

Integration of peat swamp forest hosts rich and diverse facilities for educational,ecological, cultural and physical activities into a play. The site is supporting a range of adventurous activities that are completely unique, including the adaptive transformation of ex-mining site, jungle tracking, bird watching, nature trails, meadow walk, fishing and etc.

Narrative of culture process of the Temuan tribe are perceptibly visible and interactive so that community are keen to grasp, understand and appreciate the value of cultural and historical connotation.

Integration of platforms and seats are mostly to the water edges to improve the intimacy of people with close contact with nature. Temuan jetty provide visitors have ultimately prospect views into the distance and best spot point for bird and nature observation.
The explicit juxtaposition of aboriginal geometric pattern on pavement and shelter design creates a visual contradict between the cultural and ecological domains, symbolize the ecology of both the natural and cultural process for open interpretation and imagination.
The ecological network of paths and eco-friendly timber platforms. An interesting ecological network of paths paved in aboriginal geometric pattern unifying all the residential houses, deep lakes and fragmented landscape, ensure visitors have a unforgettable walking-through-forest experiences.
Biomimicry is an approach to innovation that seeks sustainable solutions by emulating nature’s that benefits to the environment and users. The main criteria for the strategy is placing the suitable plants that will attract and welcome the wildlife to the designated area.